Wat te doen als je denkt: "Mijn collega's mogen mij niet, wat nu?"

Het kan gebeuren dat je het gevoel hebt dat je niet in de smaak valt bij je collega's op het werk. Dit kan een zware last zijn en je professionele leven beïnvloeden. Je kan je zelf ongelukkig voelen op het werk door een collega of het kan leiden tot conflicten op de werkvloer. Maar maak je geen zorgen; er zijn stappen die je kunt nemen om deze situatie te verbeteren en je werkvreugde weer terug te vinden. 

pexels-mikhail-nilov-8297420

Waarom mogen mijn collega's mij niet? 

Er kunnen verschillende redenen zijn waarom het wel of niet klikt met bepaalde collega's. Veel heeft te maken met collegialiteit en met de manier waarop er met collega's wordt omgegaan binnen het bedrijf. Vind je het belangrijk dat je collega's jou mogen? Dan zijn er een aantal dingen waar je kritisch naar kan kijken:

  • Collegialiteit. Ben jij heel collegiaal, of werk jij liever individueel bepaalde taken af? Afhankelijk van jouw functie, zal samenwerken soms wel noodzakelijk zijn. Je kan je dan best collegiaal opstellen. 
  • Erkenning. Vind jij het belangrijk om erkenning te krijgen van anderen, zoals je leidinggevenden of de baas? Zorg er dan voor dat dit niet ten koste van je collega's gaat. De verdiensten van de groep mogen ook in de kijker gezet worden, dat wil niet zeggen dat jij als persoon minder erkenning krijgt. 
  • Afstandelijkheid. Hou jij heel graag werk en privé gescheiden? Dat is uiteraard je volste recht. Als het de gewoonte is om te delen met collega's wat de weekendplannen zijn of hoe het met de kinderen gaat, dan kan je al snel als 'afstandelijk' bekeken worden ten opzichte van de anderen. Denk er misschien over na om kleine dingen te delen met collega's die de band kunnen verbeteren, of stel zelf geïnteresseerd vragen om de afstand te verkleinen. 

Onthoud wel altijd dat je best gewoon jezelf bent en dat je collega's jou er zo maar moeten bijnemen. In veel gevallen liggen er veel complexere dingen aan de basis van moeilijke relaties op het werk. Toch is het belangrijk om aan deze relaties te werken. 

Het belang van goede werkrelaties met collega's

Goede werkrelaties zijn tot op bepaalde hoogte belangrijk als je heel nauw met collega's moet samenwerken. Je werkt immers met een gemeenschappelijk doel bij een bedrijf, en alleen door goed samen te werken kan dit doel uiteindelijk bereikt worden. Het bedrijf zelf heeft geen baat bij moeilijke relaties tussen collega's of werknemers. 

Daarnaast wil je zelf gewoon een goede band met collega's aangezien je dagdagelijks heel wat tijd doorbrengt samen. Werkvreugde vinden in je job en bij je collega's maakt de maandagen minder zwaar en de vrijdagen nog leuker. 

En ten slotte zijn goede relaties met je collega's belangrijk om je eigen werkprestaties te boosten; Weten dat je terecht kan bij gelijkgestemden helpt als je vastzit met bepaalde taken, of gewoon al voor morele steun. 

loopbaanbegeleiding-solliciteren-sterkopjewerk-loopbaancheques

De relaties met jouw collega's verbeteren: volg ons stappenplan!

Het is belangrijk om te beseffen dat niet iedereen altijd met iedereen zal klikken, maar je kunt wel proberen een positieve invloed uit te oefenen op je werkomgeving door constructief met deze situatie om te gaan. Het uiteindelijke doel is om een positieve en productieve werkomgeving te creëren voor jezelf en je collega's waar je op een positieve manier kan samenwerken met collega's. Als je deze logische stappen volgt, ben je al een heel eind verder!

Stap 1: Zelfreflectie

Voordat je actie onderneemt, is het belangrijk om jouw ego opzij te zetten en gezonde, nuchtere zelfreflectie toe te passen. Vraag jezelf af waarom je het idee hebt dat je niet in de gratie valt bij je collega's. Zijn er bepaalde gedragingen, gewoonten of situaties die dit gevoel veroorzaken?

Stap 2: Open communicatie

Communiceer met je collega's. Dit is cruciaal. Probeer te begrijpen waarom ze je misschien niet lijken te mogen. Kijk enkel naar vaststaande feiten. Misverstanden ontstaan heel vaak omdat we info of uitspraken van anderen fout durven te interpreteren, doordat we niet heel de context meehebben. 
Stel open vragen en luister zeer actief naar hun standpunten. Misschien zijn er wel misverstanden die kunnen worden opgelost door simpelweg open met elkaar te praten.

Stap 3: Constructieve Feedback

Vraag om eerlijke, opbouwende feedback van je collega's. Dit vraagt een portie lef, maar het geeft je inzicht in hoe je jezelf kunt verbeteren. Het kan zijn dat je kunt groeien in bepaalde aspecten van je gedrag of houding.

Stap 4: Zelfverbetering

Werk aan jezelf op basis van de feedback die je hebt ontvangen. Dit toont aan dat je bereid bent om te groeien en de werkrelatie te verbeteren.

Stap 5: Neem een professionele houding aan

Blijf altijd professioneel, zelfs als je denkt dat niet iedereen even enthousiast over je is. Een positieve werkethiek kan helpen om de perceptie van je collega's te veranderen!
Besef ook dat niet iedereen jouw vriend kan zijn! Weet ook, dat je soms beslissingen moet nemen, die niet altijd populair zijn, maar wel ten goede komen van jouw job, jouw afdeling of het bedrijf. Een populaire quote van Steve Jobs luidt als volgt: " If you want to make everyone happy, don't be a leader, sell ice cream!"

Stap 6: Betrek leidinggevenden

Als het probleem blijft bestaan en je er niet in slaagt om het zelf op te lossen, overweeg dan om je leidinggevende op de hoogte te brengen van de situatie. Ze kunnen mogelijk bemiddelen of oplossingen aandragen.

Stap 7: Zoek steun

Zoek steun buiten het werk, praat met vrienden, familie of een mentor om emotionele steun te krijgen tijdens deze uitdagende periode. Ook een traject loopbaanbegeleiding op maat kan jou helpen om de relaties op de werkvloer met jouw collega's te verbeteren. 

Val je niet in de smaak bij collega’s? Dat kan een grote invloed hebben op je stressniveau, op je werkvreugde en op je werkprestaties. Je hebt er dus alle baat bij om bepaalde conflicten met collega’s uit te klaren. Enkele tips: 

Blijf kalm en geduldig, luister actief en communiceer duidelijk

Het is normaal om emotioneel te worden tijdens een conflict, maar probeer kalm te blijven en geduldig te zijn. Emoties kunnen de communicatie bemoeilijken, dus geef jezelf de ruimte om eerst af te koelen voordat je reageert.
Een van de meest effectieve manieren om conflicten op te lossen, is door actief te luisteren naar de andere partij. Probeer hun perspectief te begrijpen en vraag door om de kern van het probleem te achterhalen.
Zorg voor duidelijke communicatie. Formuleer je zorgen en feedback op een respectvolle, niet-aanvallende manier. Wees specifiek over wat je dwarszit en welke oplossingen je voorstelt.

Wat is jullie gemeenschappelijke doel?  

Wat willen jullie samen bereiken? Identificeer gebieden waar je het eens kunt zijn, zelfs als het conflict op andere gebieden blijft bestaan. Dit kan als basis dienen voor verdere gesprekken.

Speel op de man en niet op de bal

Vermijd negatieve feedback in de hitte van het conflict. Concentreer je op de kwestie zelf en blijf respectvol naar de persoon toe. Het doel is om een oplossing te vinden, niet om de ander te bekritiseren.

Zorg goed voor jezelf: durf hulp inschakelen

Als het conflict niet opgelost kan worden via directe communicatie, aarzel dan niet om hulp in te roepen van HR, een leidinggevende of een bemiddelaar. Soms is een externe partij nodig om te helpen bij de oplossing. Conflicten kunnen stressvol zijn. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Zoek steun bij vrienden, familie of schakel een professionele loopbaancoach in moest dat nodig zijn.
 

loopbaanbegeleiding-sterk op je werk-gent

Verbeter de relaties met jouw collega's met loopbaanbegeleiding

Jouw carrière zou een bron van vreugde en voldoening moeten zijn, geen bron van ellende.
Een traject loopbaanbegeleiding biedt jou de kans om terug een positieve, constructieve invloed te hebben op je werkomgeving en ook om conflicten aan te pakken, zodat je terug meer werkplezier haalt uit jouw job! 
Samen met je loopbaancoach maak je een persoonlijk ontwikkelplan op en ontdek je welke concrete stappen je moet ondernemen om jouw werkomgeving terug constructiever te maken.  
Je ontdekt je eigen sterktes, waarden, allergieën en valkuilen , en je ontwikkelt en  versterkt de vaardigheden die je moet inzetten om vlot te communiceren met lastige collega's.  Zo benader je conflicten oplossingsgericht en pak je lastige gesprekken vlot aan!
Zo bereik je automatisch ook een hoger welzijn op het werk en een  betere work life balans!

Loopbaancoaching is een uitgelezen kans om het roer van jouw loopbaan in eigen handen te nemen, en te floreren in je vakgebied. 

loopbaanbegeleiding-in-jouw-buurt-Sterk op je Werk

Wat is de kostprijs van loopbaanbegeleiding?

Dankzij de Vlaamse Overheid kun je gebruikmaken van de VDAB-loopbaancheques om jouw loopbaanbegeleidingstraject op maat te financieren. 

Dankzij de VDAB-loopbaancheques betaal je :

- €40 voor 4 uur  individuele loopbaanbegeleiding, of
- €80 voor 7 uur  individuele loopbaanbegeleiding.

Heb je interesse? 
Contacteer ons, dan organiseren we graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een professionele loopbaancoach in jouw buurt! 

loopbaanbegeleiding-brugge-Sterk op je Werk

Waarom kiezen voor Sterk op je Werk?

Bij Sterk op je Werk kan je rekenen op meer dan 30 jaar ervaring in loopbaanbegeleiding en meer dan 20 coaches verspreid over heel Vlaanderen. Sterk op Werk biedt jou de beste kwaliteit in Vlaanderen.

Met één van onze loopbaanbegeleidingstrajecten werken we een plan uit op maat van jouw wensen en doelstellingen. Wil je een carrièreswitch maken? Een betere work-life balance vinden? Of verder groeien in je huidige job? Tijdens individuele sessies adviseren en begeleiden we je om samen de volgende stap te zetten.

Zin om ons te leren kennen?

  • &ldquot;

    Na 12 jaar bij mijn eerste werkgever was het nodig om eens rustig te kijken naar de volgende stappen in mijn loopbaan. Ik wou een beter beeld krijgen van mijn sterktes, zwaktes en interesses en een job die daar echt bij past. Mijn loopbaancoach kon mij direct op mijn gemak stellen. Ze heeft me de tools aangereikt om een beter inzicht te krijgen in mezelf. Op die manier kon ik me een beeld vormen van de ideale job en welke paden je kan bewandelen in je loopbaan. Ze is echt begaan en laat je zelf tot inzichten komen. Ze is heel flexibel qua contactmomenten. Ik ben tevreden dat ik met haar aan de slag ben gegaan. Ik zou loopbaanbegeleiding aanraden aan iedereen die eens de balans wil opmaken van zijn job, een beter beeld van zichzelf wil, en raad wil bij de volgende stappen in zijn loopbaan.

  • &ldquot;
    Als drukbezette dierenarts met een bloeiende praktijk voelde ik sinds enkele jaren dat mijn work life balans zoek was. Ik wilde meer genieten van mijn gezin en vrienden, meer quality time met andere woorden. Het traject bij Sterk op je Werk zorgde ervoor dat ik terug duidelijkheid kreeg in waar ik naartoe wil met mijn carrierepad. Het resultaat is nu dat ik in mijn praktijk efficienter werk en meer taken doordelegeer, zodat ik kan genieten van quality time met wie mij lief is. Ik zou dit traject echt aanraden aan elke drukbezette, hardwerkende ondernemer die een betere work life balans wil bereiken. Een echte aanrader!
  • &ldquot;

    Ik haalde geen voldoening meer uit mijn job en was op zoek naar een nieuwe uitdaging, na 36 jaar in dienst te zijn bij dezelfde familiale onderneming (supermarkt). Ik had ‘honger’ om nieuwe dingen te leren en wilde graag een carrièrewending maken, maar wist niet juist in welke richting en hoe ze hieraan moest beginnen. 
    Door de loopbaanbegeleiding hoopte ik om beter zicht krijgen op waar mijn talenten liggen en welke richting ik graag uit zou willen (zoektocht naar interesses).Door de sessies bij mijn loopbaancoach ben ik erachter gekomen welke richting ik op carrièrevlak precies uit wilde, nl. een job waarin ik mensen kon helpen. Mijn kandidatuur werd positief onthaald bij al de bedrijven waar ik solliciteerde. Na enkele maanden had ik een contract ondertekend als woonbegeleidster in de social profitsector. Dit verliep veel vlotter dan ik had gedacht. Ik zou dit traject zeker aanraden aan iedereen die geen voldoening meer haalt uit zijn/haar job, maar in het bijzonder aan 50-plussers. Ik dacht dat mijn leeftijd een grote drempel zou zijn bij het maken van een carrièreswitch maar dankzij het volgen van de loopbaanbegeleiding, leerde ik mezelf beter kennen en slaagde ik er zo in om vol vertrouwen op zoek te gaan naar een nieuwe job in een volledig nieuwe sector, die mij nauw aan het hart ligt.

  • &ldquot;

    Ik had direct een klik met mijn loopbaancoach. Ze had veel voeling met mijn concrete jobsituatie en confronteerde mij op een duidelijke manier met mijn ontwikkelpunten.
    Ik heb nu een duidelijker inzicht nu in mijn prioriteiten en professionele doelstellingen. Dikke merci! 

Gratis en vrijblijvend infogesprek aanvragen

Heb je interesse in loopbaancoaching, en woon je in Vlaanderen?
Neem vrijblijvend contact met ons op of schrijf je online in voor een gratis infogesprek. Wij organiseren voor jou een gratis kennismakingsgesprek met een professionele loopbaancoach in jouw buurt!