Conflicten op de werkvloer; oorzaken en tips om deze op te lossen

Conflicten op de werkvloer zijn nooit prettig, maar ze zijn een realiteit waar veel mensen mee te maken krijgen. Of je nu in een meningsverschil met een collega bent beland of deel uitmaakt van een groter probleem, begrijpen hoe je effectief met conflicten kunt omgaan, is van vitaal belang voor je professionele welzijn. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe je conflicten op de werkvloer kan voorkomen en oplossen. 

pexels-mikhail-nilov-8297420
loopbaanbegeleiding-solliciteren-sterkopjewerk-loopbaancheques

Oorzaken van conflicten op de werkvloer

Conflicten op de werkvloer zijn als schaduwen in een werkomgeving: ze zijn onvermijdelijk! 
Of je nu werkt in een klein familiebedrijf, of in een grote multinationaal, een school of een ziekenhuis, het is vrijwel onmogelijk om interacties tussen individuen zonder wrijving te hebben. Om effectief om te gaan met conflicten, is het essentieel om de dieperliggende oorzaken ervan te begrijpen. 

Communicatieproblemen
Onjuiste communicatie, misverstanden en gebrek aan duidelijkheid kunnen leiden tot conflicten tussen medewerkers. Mensen hebben verschillende communicatiestijlen en hierdoor ontstaan spontaan misverstanden, kan informatie verkeerd of anders worden geïnterpreteerd wat leidt tot verwarring en frustratie.

Persoonlijke wrijving
Verschillen in persoonlijkheden, waarden en werkstijlen kunnen resulteren in wrijving tussen collega's.
Iedereen heeft zijn/haar unieke persoonlijkheid, en wat voor de één efficiënt lijkt, kan voor de ander verwarrend zijn. Deze verschillen in persoonlijkheid kunnen leiden tot conflicten over hoe taken moeten worden uitgevoerd.

Competitie om middelen
Conflicten kunnen ontstaan wanneer medewerkers onderling strijden om beperkte middelen zoals tijd, budget of erkenning. Wanneer werknemers geloven dat ze moeten "concurreren" om hun belangen te behartigen, kunnen conflicten ontstaan.

Leiderschap en management
Slecht management, onduidelijk beleid en oneerlijke behandeling kunnen bijdragen aan conflicten.
Werknemers die zich niet gehoord of gerespecteerd voelen, kunnen gefrustreerd raken. 

Werkomgeving en stress
Een stressvolle werkomgeving, overbelasting en gebrek aan steun kunnen de kans op conflicten vergroten. Stress kan leiden tot een kort lontje en verminderde tolerantie.
 

Blijf kalm en geduldig, luister actief en communiceer duidelijk

Het is normaal om emotioneel te worden tijdens een conflict, maar probeer kalm te blijven en geduldig te zijn. Emoties kunnen de communicatie bemoeilijken, dus geef jezelf de ruimte om eerst af te koelen voordat je reageert.
Een van de meest effectieve manieren om conflicten op te lossen, is door actief te luisteren naar de andere partij. Probeer hun perspectief te begrijpen en vraag door om de kern van het probleem te achterhalen.
Zorg voor duidelijke communicatie. Formuleer je zorgen en feedback op een respectvolle, niet-aanvallende manier. Wees specifiek over wat je dwarszit en welke oplossingen je voorstelt.

Wat is jullie gemeenschappelijke doel?  

Wat willen jullie samen bereiken? Identificeer gebieden waar je het eens kunt zijn, zelfs als het conflict op andere gebieden blijft bestaan. Dit kan als basis dienen voor verdere gesprekken.

Speel op de bal en niet op de man

Vermijd negatieve feedback in de hitte van het conflict. Concentreer je op de kwestie zelf en blijf respectvol naar de persoon toe. Het doel is om een oplossing te vinden, niet om de ander te bekritiseren.

Zorg goed voor jezelf: durf hulp inschakelen

Als het conflict niet opgelost kan worden via directe communicatie, aarzel dan niet om hulp in te roepen van HR, een leidinggevende of een bemiddelaar. Soms is een externe partij nodig om te helpen bij de oplossing. Conflicten kunnen stressvol zijn. Zorg goed voor jezelf, zowel fysiek als mentaal. Zoek steun bij vrienden, familie of schakel een professionele loopbaancoach in moest dat nodig zijn.
 

Tips om conflicten op te lossen

loopbaanbegeleiding-sterk op je werk-gent

Leer beter afgrenzen met loopbaanbegeleiding

Jouw carrière zou een bron van vreugde en voldoening moeten zijn, geen bron van ellende.
Een traject loopbaanbegeleiding biedt jou de kans om conflicten aan te pakken, zodat je terug meer werkplezier haalt uit jouw job! 
Samen met je loopbaancoach maak je een persoonlijk ontwikkelplan op en ontdek je welke concrete stappen je moet ondernemen om conflicten in jouw werkomgeving de baas te kunnen.  Ook ontdek je welke vaardigheden je moet inzetten en verder ontwikkelen om het conflict oplossingsgericht te benaderen en lastige gesprekken vlot aan te pakken. Dingen die hierbij komen kijken zijn assertiviteit, leren nee zeggen op een professionele manier...
Zo bereik je automatisch ook een hoger welzijn op het werk en een  betere work life balans!

Loopbaancoaching is een uitgelezen kans om het roer van jouw loopbaan in eigen handen te nemen, en te floreren in je vakgebied. 

Onze trajecten met loopbaancheques

Bij Sterk op je Werk bieden we verschillende loopbaanbegeleidingstrajecten aan op maat van jouw loopbaanvraag.
Wij kijken graag hoe we je kunnen helpen!

loopbaanbegeleiding-in-jouw-buurt-Sterk op je Werk

Wat is de kostprijs van loopbaanbegeleiding?

Dankzij de Vlaamse Overheid kun je gebruikmaken van de VDAB-loopbaancheques om jouw loopbaanbegeleidingstraject op maat te financieren. 

Dankzij de VDAB-loopbaancheques betaal je :

- €40 voor 4 uur  individuele loopbaanbegeleiding, of
- €80 voor 7 uur  individuele loopbaanbegeleiding.

Woon je niet in Hasselt, maar in een andere regio in Vlaanderen? 
Geen zorgen, dan organiseren we graag een vrijblijvend kennismakingsgesprek met een loopbaancoach in jouw buurt! 

loopbaanbegeleiding-brugge-Sterk op je Werk

Waarom kiezen voor Sterk op je Werk?

Bij Sterk op je Werk kan je rekenen op meer dan 30 jaar ervaring in loopbaanbegeleiding en meer dan 20 coaches verspreid over heel Vlaanderen. Sterk op Werk biedt jou de beste kwaliteit in Vlaanderen.

Met één van onze loopbaanbegeleidingstrajecten werken we een plan uit op maat van jouw wensen en doelstellingen. Wil je een carrièreswitch maken? Een betere work-life balance vinden? Of verder groeien in je huidige job? Tijdens individuele sessies adviseren en begeleiden we je om samen de volgende stap te zetten.

Zin om ons te leren kennen?

  • &ldquot;

    Na 12 jaar bij mijn eerste werkgever was het nodig om eens rustig te kijken naar de volgende stappen in mijn loopbaan. Ik wou een beter beeld krijgen van mijn sterktes, zwaktes en interesses en een job die daar echt bij past. Mijn loopbaancoach kon mij direct op mijn gemak stellen. Ze heeft me de tools aangereikt om een beter inzicht te krijgen in mezelf. Op die manier kon ik me een beeld vormen van de ideale job en welke paden je kan bewandelen in je loopbaan. Ze is echt begaan en laat je zelf tot inzichten komen. Ze is heel flexibel qua contactmomenten. Ik ben tevreden dat ik met haar aan de slag ben gegaan. Ik zou loopbaanbegeleiding aanraden aan iedereen die eens de balans wil opmaken van zijn job, een beter beeld van zichzelf wil, en raad wil bij de volgende stappen in zijn loopbaan.

  • &ldquot;
    Als drukbezette dierenarts met een bloeiende praktijk voelde ik sinds enkele jaren dat mijn work life balans zoek was. Ik wilde meer genieten van mijn gezin en vrienden, meer quality time met andere woorden. Het traject bij Sterk op je Werk zorgde ervoor dat ik terug duidelijkheid kreeg in waar ik naartoe wil met mijn carrierepad. Het resultaat is nu dat ik in mijn praktijk efficienter werk en meer taken doordelegeer, zodat ik kan genieten van quality time met wie mij lief is. Ik zou dit traject echt aanraden aan elke drukbezette, hardwerkende ondernemer die een betere work life balans wil bereiken. Een echte aanrader!
  • &ldquot;

    Ik haalde geen voldoening meer uit mijn job en was op zoek naar een nieuwe uitdaging, na 36 jaar in dienst te zijn bij dezelfde familiale onderneming (supermarkt). Ik had ‘honger’ om nieuwe dingen te leren en wilde graag een carrièrewending maken, maar wist niet juist in welke richting en hoe ze hieraan moest beginnen. 
    Door de loopbaanbegeleiding hoopte ik om beter zicht krijgen op waar mijn talenten liggen en welke richting ik graag uit zou willen (zoektocht naar interesses).Door de sessies bij mijn loopbaancoach ben ik erachter gekomen welke richting ik op carrièrevlak precies uit wilde, nl. een job waarin ik mensen kon helpen. Mijn kandidatuur werd positief onthaald bij al de bedrijven waar ik solliciteerde. Na enkele maanden had ik een contract ondertekend als woonbegeleidster in de social profitsector. Dit verliep veel vlotter dan ik had gedacht. Ik zou dit traject zeker aanraden aan iedereen die geen voldoening meer haalt uit zijn/haar job, maar in het bijzonder aan 50-plussers. Ik dacht dat mijn leeftijd een grote drempel zou zijn bij het maken van een carrièreswitch maar dankzij het volgen van de loopbaanbegeleiding, leerde ik mezelf beter kennen en slaagde ik er zo in om vol vertrouwen op zoek te gaan naar een nieuwe job in een volledig nieuwe sector, die mij nauw aan het hart ligt.

  • &ldquot;

    Ik had direct een klik met mijn loopbaancoach. Ze had veel voeling met mijn concrete jobsituatie en confronteerde mij op een duidelijke manier met mijn ontwikkelpunten.
    Ik heb nu een duidelijker inzicht nu in mijn prioriteiten en professionele doelstellingen. Dikke merci! 

Gratis en vrijblijvend infogesprek aanvragen

Heb je interesse in loopbaancoaching, en woon je in Vlaanderen?
Neem vrijblijvend contact met ons op of schrijf je online in voor een gratis infogesprek. Wij organiseren voor jou een gratis kennismakingsgesprek met een professionele loopbaancoach in jouw buurt!